Nieuwspagina

Hier kan u terecht voor de laatste nieuwtjes vanuit onze vereniging en voor nieuws uit Indonesië. U vindt hier de volgende rubrieken:

- nieuws van mama België
- nieuws vanuit de vereniging
  - info over onze projecten in Indonesië
  - aankondiging van activiteiten
nieuw mama Belgi komt naar België

Met Chan op stap in Flores.
20 februari in Sint-Truiden    meer info klik hier
13 maart in Zwevegem         meer info klik hier

  - verslag van de activiteiten
  - Projectenbeurs Roeselare
  - Flores Event
    - Film en foto's in Sint-Truiden
    - Mosselfeest 7/2/2010 in Zwevegem
- nieuwsbrieven
- reisverslagen

 

Nieuws van Mama België:

07 maart 2008

Marie-Jeanne op skype gehoord. Ze viert immers haar 73ste verjaardag. Blij dat ze terug in Indonesië is. Alles is goed. Meer nieuws volgt per mail als... ze meer tijd heeft.

29 januari 2008

Vandaag vertrek ik terug naar Indonesië. Mijn ziekte heeft mij langer hier gehouden dan gedacht, maar eind goed al goed, de dokter heeft me genezen verklaard. Mijn mensen kijken al volop uit naar mijn komst.

25 september 2007

Aan allen die meegeholpen hebben om het “Flores Event” te organiseren wil ik mijn beste dank betuigen. Het was werkelijk de moeite… 23 september is en blijft voor mij een onvergetelijke dag. Ik zal er vast en zeker aan terug denken bij momenten dat het werk en de zorg over de kinderen in Flores weegt… dan zal ik herbeleven wat ik met al mijn familie, vrienden, sympathisanten en sponsors op 23 september beleefde. Mij omringd te weten door zoveel helpende handen, zal me de moed geven om DAPPER DOOR TE BIJTEN. We doen samen “STILLE VOORT”.

 

15 september 2007

Nooit had ik kunnen denken dat een bezoek aan onze kindertehuizen zo'n indruk zou maken op onze bezoekers. Nog minder dat ze met een website de deuren van onze tehuizen zouden openen zodoende dat iedereen van ver en bij, jaja van over de hele wereld nu bij ons zal kunnen binnen wippen.
Proficiat Marleen, Luc, Geert en Ivan, voor de mooie website. Hopelijk krijgen we heel veel bezoek en via het web ook steun.
Hartelijk bedankt Bart,Tursen,Valere en Annie voor het oprichten van de VZW"De kinderen van Flores"En heel veel dank aan mijn broer Jan en schoonzus Claudine voor hun inzet en steun gedurende 39 jaren lang. Zonder VZW en zonder Website hebben jullie met een onvermoeide ijver ons werk in Flores helpen opbouwen. We duimen en hopen dat onze nieuwe medewerkers het nu ook zo lang volhouden.


Mama België

Top

Nieuws vanuit de vereniging
   
  - onze projecten in Indonesië

Ons eerste project betreft het aanwerven van een administratieve hulp voor Mieke. Dit om haar te helpen bij de financiële adopties voor België. Op dit ogenblik studeert een van de gehandicapte meisjes op Bali. Zij volgt daar Engelse taal. Van zodra zij afstudeert, kan zij dan in dit project instappen. Haar loon, berekend volgens de heersende normen in Indonesië, zal vanuit onze vereniging betaald worden. Haar taak is het opvolgen van onze adoptiedossiers bij Adoprobel, de onderafdeling van de organisatie Nativitas, die instaat voor de financiële adopties in België.

Top

  - aankondiging van activiteiten

Het is zover. In januari 2011 komt Marie-Jeanne terug voor een vakantie naar België. Naar aanleiding van haar bezoek, zullen we enkele ontmoetingsmomenten organiseren zodat zij de kans krijgt om al haar sympathisanten peroonlijk te bedanken voor hun steun. Er zal een activiteit zijn in Zwevegem en een in Sint-Truiden. Meer info over plaats en data zullen later bekend gemaakt worden.

  - verslag van de activiteiten

18 november 2007

Noord-Zuid in de kijker !

Op zondag 18 november ll. stonden we samen met Marie-Jeanne van 11 u tot 19 u in het Provinciaal Noord-Zuid centrum te Roeselare op de projectenbeurs.

De vrijdag voordien hebben we samen in de namiddag de stand opgezet. Allerlei materiaal van het Flores-Event in Zwevegem kwam goed van pas, voornamelijk foto’s, de Indonesische vlag, geweven doeken en niet te vergeten de nodige documentatie over de financiële adoptie.

Deze tweede editie van de projectenbeurs is volledig te kaderen in het Noord-Zuidbeleid van de provincie West-Vlaanderen. Het provinciebestuur ondersteunt al meer dan 35 jaar kleinschalige projecten in het Zuiden. In 2006 werd meer dan 1 miljoen Euro besteed aan ondersteuning van projecten rond gezondheidszorg, onderwijs, infrastructuur, maatschappij-opbouw, …, in Afrika, Latijns-Amerika en Azië. Deze projecten krijgen een gezicht via steungroepen in het thuisfront om de projecten kenbaar te maken en deze ook financieel te ondersteunen.

De 47 standjes creëerden een echte wereldsfeer! De beurs kreeg heel wat geïnteresseerde bezoekers over de vloer, die genoten van animatie en wereldmuziek.

Via de St-Lambertusparochie uit Oedelem krijgt Marie-Jeanne subsidie voor de bouw van een multifunctioneel huis. Dit huis is centraal gelegen en wil, naast een ontmoetingsplaats voor de directie en opvoedend personeel, ook vorming van het personeel bieden.

Het deed ons deugd te zien hoeveel mensen zich naast ons nog inzetten voor het Zuiden!

Claudine en Jan.

(Tekst opgemaakt naar de brochure van de projectenbeurs)

Top

23 september 2007                                                                                                   Fotoverslag

De eerste gasten zijn reeds vroeg aanwezig, maar ja, ze komen dan ook uit Nederland. Al vlug vult de foyer zich met opgewonden stemmen van familie en vrienden. Blij mama België nog eens te zien en te spreken, of voor het eerst met haar kennis te maken.
Iedereen is mooi op tijd en dan kan het officiële gedeelte starten. Bart Colson, onze voorzitter, spreekt het welkomstwoord uit en geeft ook een beetje uitleg bij het ontstaan van onze vzw. Na hem geeft minister Bourgeois een uiteenzetting over het belang van de vierde pijler in de ontwikkelingshulp. De schepen van ontwikkelingssamenwerking van de gemeente Zwevegem geeft dan het belang aan van de inzet van de gemeente op het vlak van ontwikkelingssamenwerking en hoe zij via de NoordZuidraad de organisaties in hun gemeente kunnen steunen.
Mama België komt als belangrijkste het laatste aan het woord. Haar enthousiasme is aanstekelijk, ze schetst de geschiedenis van haar werk maar spreekt ook over de dromen die ze nog heeft: drinkwater voor iedereen, het oprichten van een ziekenfonds opdat arme gezinnen toch toegang kunnen krijgen tot de gezondheidszorg en het oprichten van een pensioenfonds, zodat ook mensen die niet meer kunnen werken, niet tot armoede veroordeeld zijn. Ze had nog wel even kunnen doorpraten, maar de tijd dringt, de minister zijn tijd is beperkt en, voor velen te vlug, dient Bart haar te vragen een einde te maken aan haar “kort woordje”.
Als aandenken aan deze dag overhandigen Laura en Lisa een vergroting van de foto die op de uitnodiging stond aan de minister en aan de schepen. Mama België krijgt uit handen van de minister een prachtig boek over Pieter Paul Rubens. Hiermee is het Flores event dan ook officieel geopend.
Tijd voor een korte receptie. Met een glaasje in de hand en een beetje kroepoek om te knabbelen, komen de tongen los en wordt de honger opgedreven. De koks van Baobab catering zijn klaar en iedereen mag aan tafel. Het wordt echt genieten van een wokgerecht. Niet te verwonderen dat er soms wel 4 maal wordt teruggegaan om het bord nog eens te laten vullen. En voor wie nog een plaatje over heeft, of voor wie pas in de namiddag kon komen, is er nog Limburgse vlaai en koffie.
Ondertussen genieten de mensen reeds van de fototentoonstelling van Bart. Het werk van mama België komt hier tot leven. De foto’s van “haar snottebellekes” laten de nood zien om te helpen, maar ook de vreugde die het helpen geeft.
De filmvoorstelling wordt druk bezocht. Velen herkennen in de film de gezichtjes van de foto’s. Er wordt gelachen met het jongetje dat uit de maat zingt, een traan komt in de ogen als de mensen Dana Winner horen zingen van “Geef de kinderen de wereld”, maar bovenal is ook dit een concretisering van het werk van Mama, is het een beeld van wat met de geldelijke en andere steun, de voorbije jaren bereikt werd.
We kunnen zeggen dat het Flores Event meer dan geslaagd is. Het werd een plek van ontmoeting, een plek van inzet voor het werk van Mama België. We willen dan ook iedereen bedanken die aan dit event heeft meegewerkt, het zij vooraf met de organisatie of de dag zelf door een helpende hand toe te steken. Maar vooral willen we alle aanwezigen bedanken, de 255 eters, en al de anderen die langs kwamen. Dankzij uw steun kan Mama België haar werk voor de kinderen van Flores verder zetten! Bedankt!
Voor de foto’s van het Event kan u hier klikken.

 

Flores, een impressie van een eiland en zijn kinderen in nood.

afficheOp 11 oktober 2009 lieten we Sint-Truiden nader kennis maken met het werk van mama België door middel van film en foto's. We mochten meer dan 100 geïnteresseerden verwelkomen.. Om 14u luisterden zij naar een welkomstwoord van dr. Marleen Colson, die meer uitleg gaf over het werk van Marie-Jeanne en over de v.z.w.. Zij werd gevolgd door de heer Ludwig Vandenhove, burgemeester van Sint-Truiden die het vooral had over het belang dat de stad Sint-Truiden hecht aan ontwikkelingssamenwerking en om af te sluiten hield de heer Freddy Colson, toen nog administrateur-generaal van ontwikkelingssamenwerking binnen de Vlaamse regering, een gesmaakte toespraak over het belang van projecten als het onze. Deze toespraken werden gevolgd door een eerste filmvoorstelling die druk werd bijgewoond. Een tweede voorstelling ging door met een kleinere groep aan geïnteresseerden. De fototentoonstelling met werk van fotograaf Bart Colson, werd met veel aandacht bekeken, en voor sommigen was het een duidelijke herinnering aan een vroeger verblijf in Indonesië. De aanwezigen hadden ook veel belangstelling voor onze verkoopstand. Mede dankzij de subsidiëring door de stad Sint-Truiden maar vooral door giften van de aanwezigen en door stortingen van enkele afwezigen, kunnen we zeggen dat we na deze dag weer een mooi bedrag verzamelden voor "onze" kinderen op Flores.

Mosselfeest in Zwevegem.

mosselfeest

Op 7 februari 2010 organiseerde de Noord-Zuidraad van Zwevegem een mosselfeest ten voordele van de Kinderen van Flores. Het mosselfeest had plaats in het bedrijfsrestaurant van de firma Bekaert.

Dankzij de inzet van een 50-tal vrijwilligers, maar vooral door de aanwezigheid van 300 eters, werd dit mosselfeest een succes voor onze vereniging.

Het was voor velen een gezellig samenzijn, en een genieten van het lekkere eten.

Het eten, samen met de tombolaverkoop, bracht het zeer mooie bedrag van 3727 euro op.

Wij danken dan ook de NoordZuidraad van Zwevegem omdat ze onze organisatie als begunstigde uitkozen. Maar vooral danken we allen die door hun inzet en door hun aanwezigheid die dag, hun bijdrage leverden voor dit succes.

Top

Nieuwsbrieven

Nieuwsbrief Marie-Jeanne januari 2008 Rapport kindertehuizen 2007

Nieuwsbrief vzw januari 2008 Nieuwsbrief vzw december 2008

Nieuwsbrief Marie-Jeanne juni 2009 Nieuwsbrief vzw juni 2009

link NB0110 Nieuwsbrief januari 2010 brief MarieJeanne 2010 Brief Marie-Jeanne januari 2010

nieuwsbrief september2010 Nieuwsbrief september 2010 nieuwsbrief september2010 Nieuwsbrief december 2010

nieuwsbrief september2010 Nieuwsbrief juli 2011 nieuwsbrief september2010 Nieuwsbrief december 2011 nieuwsbrief september2010 Brief Marie-Jeanne december 2011

Top

Reisverslagen

Lees hier na welk een indruk een bezoek aan Mama België en haar kinderen nalaat. U vindt hier de reisverslagen van Bart Colson, Tursen Ringston en Marleen Colson. Klik op de naam en het verslag opent in een apart venster.

Top