Flores

flores

Flores dankt zijn naam aan een Portugese expeditie die op weg was naar de Molukken. Zij bewonderden de natuur met zijn bloemenpracht en noemden het eiland dan ook Cabo des Flores, of  Kaap der bloemen.

Aardrijkskundige info
Flores is een van de grootse eilanden van de Nusa Tenggara. Het heeft een oppervlakte van 15 175 km². De lengte bedraagt 360 km. Het eiland biedt een variatie aan landschappen. Het wordt gedomineerd door de vulkanen, waarvan er 13 actief zijn. Daarnaast zijn er ook heel veel bergbossen. De bodem van Flores bestaat uit jong lavagesteente, daarnaast komt er kalk en turfzandig gesteente voor. Het eiland is vrij vruchtbaar. Delfstoffen zijn vrijwel niet aanwezig.
Flores heeft een moesonklimaat, maar toch met grote lokale afwijkingen. Het regenseizoen loopt van oktober tot april. In sommige gebieden is het echter korter en heviger.
Flores wordt vaak getroffen door aardbevingen. De laatste grote aardbeving was deze van 1992. Het epicentrum lag in zee met als gevolg dat er een grote tsunami was. Hierdoor werd een groot deel van Maumere en omgeving verwoest en waren er meer dan 3000 doden.
De hoofdstad van Flores is Ende. Deze stad ligt aan de kust en telt 60 000 inwoners.
Maumere is een stad van 70 000 inwoners. Zij leven vooral van de export van koffie en copra.
Voor het vervoer op Flores ben je aangewezen op bussen of vrachtwagens. Contact met de anderen eilanden gebeurt via schepen of via binnenlandse vluchten.

Geschiedenis.
In de 16de eeuw kwamen de Portugezen aan op Flores. Voordien was het eiland voor het grootste gedeelte in handen van Makassaren en Buginezen. Zij waren onderlegd in de handel. De Portugese overheersing duurde tot in de 17de eeuw. Zij werden door de Nederlanders verdreven. Het duurde echter tot in 1907 vooraleer de Nederlanders de volledige heerschappij over Flores in handen hadden.
De missionering begon reeds in de 17de eeuw onder de Portugezen, maar werd vooral na 1850 sterk doorgevoerd door de Nederlandse Jezuiten. Zij begonnen met een missie in Maumere en Sikka. Maar zij trokken ook naar de geïsoleerde dorpen in de bergen. Het resultaat laat zich zien: bijna in ieder dorp staat er een katholieke kerk.
Ende is de oudste stad op Flores en is nu nog altijd de hoofdstad. Zij werd in 1644 ingenomen door de Islamitische Makassaren als reactie op de Portugese bekeringsijver. In 1942 werd Indonesië bezet door de Japanners. Ende werd vaak het doelwit van geallieerde bombardementen.  Deze bezetting wakkerde in gans Indonesië het Nationalisme aan. In 1945, twee dagen na de capitulatie van de Japanners, kondigde Soekarno dan ook de onafhankelijkheid aan van Indonesië. Het duurde echter tot 1949 voor Nederland de volledige soevereiniteit afstond aan Indonesië.
In 1969 vond er echter een staatsgreep plaats en Soekarno werd vervangen door Suharto. In 1997 ontstond er echter een financiële crisis en in 1998 werd Suharto gedwongen tot aftreden.
De huidige president is dr. Susilo Bambang Yudhoyono.

Bevolking
Flores telt 1.5 miljoen inwoners. De bevolking is onder te verdelen in vijf grote taal- en cultuurgroepen: van west naar oost zijn dat de Manggarai, de Ngada, de Ende en Liogroepen, de Sikkanezen en de Lamaholot. De bevolking is voor 85 procent katholiek maar daarnaast zijn de waarden van het animistische geloof nog zeer sterk aanwezig. Deze komen tot uiting in de vele rituelen die er zijn van de geboorte tot de dood. De mensen leven nog volgens de adat (= gewoonterecht) en in ieder dorp is er een kepala adat die zorgt dat dit niet verloren gaat. kepala adat
De taal die wordt gesproken varieert van gebied tot gebied. Er zijn 5 grote taalgroepen: Ngadha, Nage, Ke'o, Endenees, Lionees en Paluees. Maar als men alles telt kan men stellen dat er op Flores (en de kleine erbij horende eilandjes) in totaal 19 talen worden gesproken.
De mensen leven vooral van de landbouw en de visvangst. Daarnaast is ook de vervaardiging van ikat en het bakken van potten belangrijk. Leven gebeurt nog heel veel in groepsverband. Een voorbeeld daarvan is het bewerken van de akkers. Dit gebeurt door alle vrouwen samen die van akker naar akker trekken en zo samen de zorg dragen voor het land. Typische landbouwproducten zijn rijst, maïs cacao- en koffiebonen en kruidnagel. In de visserij is er een belangrijk deel weggelegd voor de tonijnvangst.

vissersboot

 

Toeristische trekpleistersKelimutu
De vulkaan Kelimutu wordt als het hoogtepunt van een bezoek aan Flores beschouwd. Deze gedoofde vulkaan heeft drie kratermeren, op 1600 m hoogte gelegen, waarin het water van kleur verandert. Dit zou te wijten zijn aan de ertsen in de ondergrond. Op dit ogenblik zijn de kleuren van de meren donkerrood, lichtgroen en lichtblauw. Het is zeer indrukwekkend om de zon te zien opkomen boven de meren van de Kelimutu.
Een andere hoogtepunt is het Komodo nationaal park. Dit park bestaat uit de eilanden Komodo, Rinca in West-komodo varaanFlores. In dit gebied leven de Komodovaranen. Deze draakachtige dieren zijn tussen de 2 en 3 meter lang en kunnen tot 150 kilogram wegen. De varanen kunnen zeer snel aanvallen en alles wat ze kunnen vangen, zelfs een waterbuffel, staat op hun menu. Vanop Flores zijn er vanuit Labuhanbanjo bezoeken aan Komodo mogelijk. Dit steeds onder begeleiding.Labuhanbanjo is op zich ook het bezichtigen waard. De mensen leven hier van de visvangst en men ziet dan ook allerlei vaartuigen in de haven liggen.
Naast dit alles is het heerlijk snorkelen op Flores en in de buurt van de kleine eilandjes rond Flores. Men kan er met de boot naar toe.